Skip links

Vinter-Hugo

Aktuellt

Genomförande

Projektet spänner över 3 år med två vintrar, därefter ett år för utvärdering och analys, och som reservtid om något oväntat
inträffar. Ett arbetspaket innehåller en fördjupad och löpande tjänstedesign tillsammans med användarna av transporttjänsterna. Ett andra arbetspaket fokuserar på vinteranpassningen av transportroboten. I ett tredje arbetspaket utförs demonstrationerna och fältförsöken och leds av VTI. Ett fjärde arbetspaket undersöker lösningens förmåga att stötta mobilisering, svensk beredskap och vår förmåga till livsmedelsförsörjning. Här tillvaratas erfarenheter och förädlas från Vinter-Hugo i beredskapsriktningen.

Målsättningen är att efter första året ska anpassningen av hårdvaran vara klar utifrån lärandet från fältförsöken och mer genomarbetade förslag på leveransmodeller (aktörer, samverkan och affärsmodeller) ska finnas på plats. Ambitionen är att andra året kommer demonstrera lösningens potential för respektive användarfall genom en emulering av verklig kommersiell drift. Om vi underskattat komplexiteten i tjänstedesignen kommer det i så fall också att slutföras under den andra året. Det tredje året kommer att utvärdera resultaten från systemdemonstratorn, dess effekter, och dess värde för att adressera behov i landsbygdsmiljöer och vidare förbereda för kommersiell drift.

”Vinter-Hugo” är en systemdemonstrator sprungen ur FFI-projektet ”Living Lab för autonoma transporter i glesbygd” (Diarienr. 2023-02593) vars syfte är att, med Tavelsjö-Rödåbygden som utgångsyta, inventera rurala transportbehov, utveckla transporttjänster och modeller för ekosystem för svensk landsbygd, samt utveckla och starta systemdemonstratorer. Därutöver kommuniceras framgångsrikt resultat lokalt och nationellt.